Начална страница

 

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Място на провеждане:  гр. Сливен, Република България

Име на фестивала: Национален фестивал на детската книга

ОРГАНИЗАТОР: РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ" - СЛИВЕН

Регионална библиотека Сава Доброплодни е създадена през 1955г. с Решение на Министерски съвет. През 1995г. става депозитна за учебната, научно-популярната, детска литература. От 1 юли 2000г. по силата на ПМС 153/28.07.2000г. получава статут на регионална библиотека - основен културен и научно-информационен център, осъществяващ дейността си на територията на Сливенска област.

В началото на XXI век библиотека Сава Доброплодни съчетава в ежедневието си традиция и новаторство, статукво и динамичната му конструктивна промяна. Тя предоставя на гражданите на Сливен и региона уникален многоотраслов фонд от монографии, справочна литература, периодика, нотни и графични издания, картини, плочи, касети, компактдискове, диапозитиви, диафилми, видеофилми и др. материали, на български и чужди езици, наброяващ над 330 000 библиотечни единици. Особено ценен е старопечатния фонд от книги, публикувани в периода 1806-1878г. Библиотеката е архив на местния печат и център на справочно-библиографската и информационна дейност и на библиографията за родния край, регионален център за междубиблиотечно обслужване, както и методически и координационен център за всички видове библиотеки на територията на Сливенска област.

 Годишно библиотеката обслужва над 8000 читатели. Регистрират се над 147 000 посещения и се раздават над 294 000 тома литература. Набавят се над 10 000 издания и нови носители на информация.

Чрез свободния достъп до Internet и новите информационни технологии библиотеката вече е пространство на свободния диалог, тя е част от информационното общество без граници. Разполага с електронни читални за достъп до Интернет и две локални мрежи за достъп на библиотечни специалисти и потребители до всички информационни масиви на библиотеката с 65 работни места. От м.декември 2004г. в Центъра в помощ на обучението по английски език функционира Регионален евродеск център по програма Младеж на ЕС, който предлага информация за работа, обучение и проекти за млади хора в ЕС.

Регионална библиотекаСава Доброплодни работи по редица международни проекти. Партньори на библиотеката са: Регионална библиотека гр.Гера /Германия/, Областна библиотека в гр.Тернопол /Украйна/, Градските библиотеки в гр.Куопио /Финландия/, гр.Печ /Унгария/, гр.Дунайска стреда /Словакия/, организаторите на Международния детски фестивал Змеjеве дечjе игре /Нови сад, Сърбия/, Европейската агенция за развитие /Генуа, Италия/, Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/и др.    

От 1999г. Регионална библиотека Сава Доброплодни е основен организатор на единствения в страната Фестивал на детската книга.

В над 60-годишната си история библиотеката е награждавана с различни отличия за постижения в библиотечната и информационна дейност, между които и орден Св.св.Кирил и Методий I степен. През м.юни 2000г. за II Национален фестивал на детската книга на библиотеката е присъдена престижната Национална награда Христо Г.Данов за принос в българската култура в раздел Представяне на българската книга. През м.май 2001г. и м.май 2003г. библиотеката е наградена с грамоти от Министерството на културата за принос в развитието на българската култура. През м.юни 2004г. за целенасочената си работа с деца за популяризиране на детската книга и за организирането и провеждането на Националния фестивал на детската книга библиотеката получава медал и грамота на 47 Международен детски фестивал  Змеjеве дечjе игре /Нови Сад,Сърбия/. През м.декември 2005г. библиотеката е наградена с грамота от Министерството на културата за принос в развитието на библиотечното дело в България. На 9 май 2011г. библиотеката е наградена с наградата "Сребърен ритон" на Министерство на културата за развитие и популяризиране на българската култура и развитие на библиотечното дело в РБългария. Почетен знак/ плакет Св.св. Кирил и Методий на Президента на Р.България Росен Плевнелиев/2015/; Почетен знак на община Сливен за принос в развитието на библиотечното дело.

СЪОРГАНИЗАТОРИ: Министерство на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Ротари клуб - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, издателства и др.

В началото