Начална страница

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА:

ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ

КЛАСИРАНЕ

I награда

Йордан Хаджистойчев,

London College of Contemporary Art Graphic Design

II награда

Mustafa Velagic,

Academy of Fine Arts in Sarajevo, Department of Graphic design

III награда

Теодор Мирчев,

Национална художествена академия - София

Поощрение

Катя Стойчева,

ВТУ Св. Св. Кирил и Методий

Поощрение

Hanna Mujagić,

Academy of Fine Arts in Sarajevo, Department of Graphic design

Поощрение

Martina Reč,

Academy of Fine Arts in Sarajevo, Department of Graphic design

Поощрение

Елена Бачева,

Национална художествена академия - София

Поощрение

Благовеста Нейчева,

Национална художествена академия - София

XXV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА СЛИВЕН, 10-12 МАЙ 2023г.

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА:

ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ

 

СТАТУТ

 Конкурсът се организира в рамките на програмата на XXV Национален фестивал на детската книга Сливен, 10-12 май 2023г. от Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Посвещава се на искрения и добросърдечен разказвач, брилянтен приказник, прекрасен стилист и виртуозен майстор на родната реч - големия български писател Константин Константинов, патрон на Националната награда за принос в детското книгоиздаване /в категориите - за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство/, която ще бъде връчена за двадесета поредна година в дните на фестивала.

Константин Константинов /1890-1970/ е определян като писател на всички възрасти. Макар в жанрово отношение неговото творчество да е разнообразно, повествователните му произведения  се нареждат сред шедьоврите на българската литература.  В голяма част от творбите му разкази, пътеписи, романи, приказки, освен изследването на духовната същност на човека, на неговия интимен свят и съприкосновението му с природната и социална среда, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, вживяването в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило голямо признание и разпространение и в чужбина.

Интересът на Константин Константинов към детската литература се заражда към  средата на 20-те години на миналия век. През 1928г. Константинов става и един от двайсетте учредители на Дружеството на детските писатели в България. До към края на двадесетте и през тридесетте години той издава пет сборника с приказки и разкази за деца Приказки за тебе"/1933/, Приказки за щурчето"/1927/, Босата команда"/1929/, Отбор юнаци"/1933/ и Ехо-о-о-о"/1938/, които по-късно през годините се преиздават многократно.

Приказки за тебе" е една от най-преиздаваните през годините детски книги на К.Константинов. - книжката с това заглавие познават и днешните деца. Писани през различно време и доста отдавна, подбрани с вкус, тези разкази и приказки събрани в нея  отново ни напомнят своя автор.

Приказките на Константин Константинов са изградени главно върху способността на детското въображение да одухотворяла света, да го разширява и моделира чрез фантастиката на съня. В неговите приказки делничното ежедневие на реалния свят се превръща във вълшебно приключение, омагьосано ту от чудната песен на Щурчето, ту от порива на героите му към красота и щастие. Образите са издигнати до символи с определен  нравствено-етичен пълнеж. В тях писателят много деликатно и ненатрапчиво разкрива вижданията си за добро и зло, учи децата на състрадание и отзивчивост.

Приказният и поетичен свят на К.Константинов е приповдигнат и в същото време земен, облъхнат от съкровеното и неподправеното в детската душа. С чистия и хубав език напомнящ ромоленето на планинска вода или съвсем домашната приглушена песен на щуреца, неговите приказки и разкази са между най-доброто, сътворено за деца. Приказните истории на Константин Константинов са весели и тъжни, присмехулни и мъдри, една феерия от удивление, фантазия, живопис. Бидейки живописни, тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

 

ТЕМА НА КОНКУРСА: Из приказния свят на Константин Константинов /по приказките включени в сборниците Приказки за тебе и Приказки за щурчето/. За участниците от чужбина се предоставят преводи на творбите: на сръбски и хърватски език - сборникът с приказки Приказки за тебе (Priče za tebe); на немски език на приказките Старият щъркел (DER AITE STORCH) и Медената питка (DAS HONIGBROT); на английски и на унгарски език приказките Медената пита и Когато децата заспят.

 

ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

1. Представяне и популяризиране на творчеството за деца на Константин Константинов - сред млади илюстратори от България в чужбина.

2. Нов художествен прочит на произведенията за деца на Константин Константинов.

3. Разширяване на възможностите за изява на участниците в конкурса.

4. Създаване на контакти и сътрудничество между млади илюстратори от България и други страни.

4. Илюстрациите да станат основа за преводи и издаване на произведенията за деца на Константин Константинов в страните, от които са участниците в конкурса. 

 

УЧАСТНИЦИ: Студенти по илюстрация или сродни специалности в художествени академии в България и други европейски страни.

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНКУРСНИТЕ РАБОТИ:

-  всеки участник може да представи до 3 творби (по произведение по избор);

- илюстрациите се представят във формат 35/50 см. (хоризонтални или вертикални композиции);

- техника допускат се всички рисунъчни техники акварел, темпера, гваш, акрил, графитни моливи, цветни тушове и мастила, дигитални изображения, колаж и др., без маслени бои;

- материали творбите трябва да бъдат изпълнени на картон с грамаж 220 300 гр., каширан картон или съответни принтове с резолюция 225 300 dpi.;

- към всяка илюстрация на отделен лист да бъдат отпечатани следните данни на участника: Име и фамилия, държава, адрес, възраст, е-mail и тел. за контакти, наименование на илюстрацията, по кое произведение е, наименование на висшето учебно заведение и специалността, в която следва участникът;

- участниците от България изпращат творбите си в оригинал или в съответни принтове и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com

- поради затрудненията при изпращане на оригинални творби, участниците от чужбина изпращат творбите си само в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com

 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ:

- съответствие на илюстрацията на литературния текст;

- оригинално и талантливо пресъздаване на текста;

- художествени постижения.

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 12 април 2023г. /важи датата на изпращане/. Оригиналните работи да бъдат изпратени по куриер /или по пощата.

До 12 април 2023г. творбите на всички участници, придружени от посочените в изискванията данни, да бъдат изпратени и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com. 

 

АДРЕС ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ /оригинали/:

РБългария, гр.Сливен

ул. Никола Карев 1

РБ Сава Доброплодни

ЗА КОНКУРСА ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ

Росица Петрова-Василева /тел.+359886090712/

 

ЖУРИ: Журито ще бъде съставено от известни български илюстратори с председател проф. Виктор Паунов /НХА- София/.

 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ: Наградените участници ще бъдат уведомени от организаторите със съобщение на посочените от тях е-mail. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Националния фестивал на детската книга (http://childbookfest.iradeum.com и на http://reglibsliven.iradeum.com).

Творбите на участниците не се връщат. Те ще бъдат включени в изложба Из приказния свят на Константин Константинов , която ще бъде открита на 10 май 2023г., в гр. Сливен, в рамките на програмата на XXV Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2023г.

Изложбата ще бъде представена и в други страни.

 

НАГРАДИ:

- I награда - грамота, пластика, парична награда от 800 лв.

- II награда - грамота, парична награда от 600 лв.

- III награда - грамота, парична награда от 500 лв.

- Поощрения: грамота, предметни награди

 

За всички отличени участници от България и чужбина  организаторите поемат пътни разходи, дневни разходи и нощувки в хотел на  10 и 11 май 2023г. и включване в проявите на XXV Национален фестивал на детската книга Сливен, 2023г. За участниците от чужбина организаторите могат да поемат нощувка и за 9 май.

 

За контакти: тел.044/622441; 0886090712;

e-mail: rpetrova.bulgaria@gmail.com

 

 

В началото на страницата