НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

гр. Сливен, България

Провежда се ежегодно през м.май от 1999г. Организира се от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен и Сдружение "Национален фестивал на детската книга" с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенцията за българите в чужбина, издателства и др. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, библиотечни специалисти от България и др.страни, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца.
Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и национални детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми.

От 2004г., в рамките на Фестивала, се връчва и Национална награда “Константин Константинов”
за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата включва малка пластика,
диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 2002г. организаторите на Националния фестивал на детската книга работят в партньорство с Международния детски фестивал “Змеjeве дечjе игре” /Нови Сад, Сърбия/, а от 2005г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/, Фестивал на приказките /Берлин, Германия/.
Създадоха се контакти и с Международния фестивал "Библиобраз" /Москва, Русия/, "Везаний мост"
/Тузла, Босна и Херцеговина/ и "Срещи под старата маслина" / Бар, Черна гора/ и други.

За организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга, Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен е отличена с грамоти, престижни национални и чуждестранни награди.

Адрес за контакти:
Регионална библиотека “Сава Доброплодни” - Сливен
ул. “Никола Карев” 1
8800 Сливен
България

Д-р Росица Петрова - Василева  - Директор

тел./факс: +359 44 622 441

E-mail:  rpetrova@iradeum.com ; reglibsliven@iradeum.com

Web site: http://reglibsliven.iradeum.com

Author - Rositca Petrova - Vasileva © 2004 - 2014
Design -"Sava Dobroplodni" Regional Library  - Sliven © 2004 - 2014